Google Dünya Dillerini Korumak İçin Proje Başlattı

Çoğunlukla gelir ve reklam modeli ya da çıkardığı yeni servisleri ile gündeme gelen büyük internet şirketlerinin sosyal sorumluluk projelerinde de yer alması sevindirici.

Özellikle bu projeler dünyadaki kültür çeşitliliğinin devamı için yapılıyorsa önemi bir kat daha artıyor. Zira kültür çeşitliliğinin devam etmesi için büyüklü küçüklü, dünyanın her yerinden farklı toplumların sayısının korunması ve hayatta tutulması gerekiyor.

Google tam da bu noktada önemli bir sosyal sorumluluk faaliyetine destek sağlıyor. Arama motoru devinin yardım kolu Google.org, tehlike altındaki dilleri korumak için “Endangered Languages” adlı bir proje başlattı. Projeyle aynı ada sahip bir site kuran Google, aynı zamanda yok olmaya yüz tutmuş dillerin öğrenilmesi ve korunmasında organizasyona teknoloji yardımında bulunuyor.

Proje sayesinde siteyi ziyaret eden kullanıcılar sadece tehlikedeki diller hakkında güncel ve kapsamlı bir bilgi almakla kalmıyor, bununla birlikte metin, ses ve video dosyaları şeklinde bilgi veya örnek göndererek kendi dillerini korumada etkin rol oynama şansı veriliyor. Ayrıca kullanıcılar istedikleri takdirde Google Groups’a veya bilgi paylaşım bölümüne katılarak konuyla ilgili vaka çalışmalarını ve en iyi uygulamaları paylaşmaları da mümkün.
Sitede söz konusu 3054 dil, tehlike durumuna göre derecelendirilmiş ve haklarında bilgi içeren sayfalar yer alıyor. Ayrıca bütün bu dilleri coğrafi açıdan da görebileceğiniz ve üzerine tıkladığınızda size dilin ismini veren büyük bir dil haritası da mevcut. Haritada Türkiye’den yok olması muhtemel 8 dilin bulunduğu görülüyor.

Uzmanlar insanlığın bir nevi kitlesel bir yok oluşun içinde olduğunu söylüyorlar. Dünya dilleri benzeri görülmemiş bir hızla yok oluyor. Belirtilene göre 3054 farklı dil, 2100 yılında yok olacak ve bu dünya dillerinin yarısının kaybolması anlamına geliyor.

Google her ne kadar bu projeyi başlatan ve destekleyen kurum olsa da tahmin edileceği gibi uzun soluklu bir çalışmayı gerektiriyor. Kaybolmaya yüz tutmuş dillerin mensupları kadar dil üzerine uzmanlaşan bilim adamları ve bilim kurumlarının da katkısı gerekiyor. Bu nedenle proje ileride Danışma Kurulu ile koordineli olarak First Peoples’ Cultural Council ve Michigan Üniversitesi The Institute for Language Information and Technology’ye devredilecek.

YOUTUBE VIDEO


Yayımlandı

kategorisi

,

yazarı:

Etiketler: